Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

Hakusivulle
SHU
 
Virret
Psalmi
Tekstit
Evankeliumi
Erityistä
 
Kuoro
Soolo
Urut
 
Bachin kantaatit

Kirkkovuosi soi

Pääsiäispäivä

Evankeliumi

Pääsiäispäivän evankeliumitekstinä luetaan vuorovuosin Luukkaan, Johanneksen ja Matteuksen evankeliumien kertomana tyhjän haudan ensimmäisistä todistajista. Jos pääsiäisyönä ei ole vietetty jumalanpalvelusta, voidaan vaihtoehtoisesti lukea evankeliumeista varhaisimman, Markuksen evankeliumin kuvaus tapahtumista.

Markuksen todistus päättyy vavahduttavasti: "Ulos tultuaan naiset pakenivat haudalta järkytyksestä vapisten. He eivät kertoneet kenellekään mitään, sillä he pelkäsivät." Matteuksen evankeliumin mukaan "naiset lähtivät haudalta yhtaikaa peloissaan ja riemuissaan". Luukkaan evankeliumissa naisten kerrotaan vieneen sanan yhdelletoista opetuslapselle ja muillekin. Luukkaan mukaan Pietari kiirehti haudalle ja näki siellä ainoastaan käärinliinat. Evankelista Johannes täydentää, että hänkin juoksi Pietarin tavoin haudalle, itse asiassa Pietaria nopeammin, muttei uskaltautunut sisään hautakammioon ennen kuin Pietarin jälkeen. Johannes kertoo, etteivät he vielä ymmärtäneet, "että kirjoitusten mukaan Jeesus oli nouseva kuolleista".

Eri evankeliumien kertomista yksityiskohdista syntyy kuva tilanteen dramaattisuudesta. Pääsiäisen ihmettä onkin jo varhain kerrottu evankeliumien kertomuksia yhdistellen ja myös laventaen. J. S. Bachin Pääsiäisoratoriossa vapaasti runoiltuun vuoropuheluun osallistuvat Magdalan Maria, Jaakobin äiti Maria ja opetuslapset Pietari ja Johannes. Katso tästä lisää Bachin kantaattien sivulta!