Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

Hakusivulle
SHU
 
Virret
Psalmi
Tekstit
Evankeliumi
Erityistä
 
Kuoro
Soolo
Urut
 
Bachin kantaatit

Kirkkovuosi soi

10. sunnuntai helluntaista

Erityistä

Osa Bachin kantaateista on sävelletty koraaleihin tai virsirunoihin, joita ei enää lauleta, tai joita lauletaan eri sävelmin. Vanhoihin sävelmiin syntyy myös uusia virsiä, esimerkkinä päivän virsi 519 (On työni, Herra, lahjaasi). Bachin koraalikantaatin Sei Lob und Ehr (BWV 117) osat 1 - 4 sopivat yllättävänkin hyvin virren 519 tekstin musiikiksi. Mikä estäisi yhdistämästä Bachin kantaattia ja Nils Bolanderin modernia virttä?

Vain kantaatin toisen osan basson resitatiivi vaatii pienen muokkauksen "Bachin hengessä". Bach on säveltänyt lennokkaan alkutekstin näin:


 

Virren 519 teksti voisi saada Bachin harmoniapohjaa muutamatta tasaisemman tulkinnan, jolloin resitatiivi kylläkin lyhenee yhden tahdin verran:


 

Muilta osin virren säkeistöt sopivat hyvin Bachin nuottikuvaan.* Kantaatti myös loppuu luontevasti neljänteen säkeistöön, koska myös Bach on jakanut teoksen tästä kohti kahtia ja kirjoittaa neljännen säkeistön jo päätöksen satsia lainaten.

* Tenorin aariassa on tosin tehtävä muutama sanatoistoista tai poikkeuksellisesta jaosta johtuva tarkistus. Esim. säe "oi Herra, ilon aurinko" on tarvittaessa muutettava muotoon "oi aurinkoni, oi, oi Herra" ja säkeeseen "ja toimissani ahkeroin" on tarvittaessa lisättävä sana "aina".