Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

Hakusivulle
SHU
 
Virret
Psalmi
Tekstit
Evankeliumi
Erityistä
 
Kuoro
Soolo
Urut
 
Bachin kantaatit

Kirkkovuosi soi

23. sunnuntai helluntaista

Bachin kantaatit

23. sunnuntaille helluntaista on säilynyt kolme Bachin kantaattia:
- Was soll ich aus dir machen, Ephraim (BWV 89)
- Mache dich, mein Geist, bereit (BWV 115)
- Ich armer Mensch, ich Sündenknecht (BWV 55)

Kantaateista lähinnä ensimmäinen ja kolmas liittyvät päivän evankeliumiin, jossa Jeesus kertoo vertauksen armottomasta palvelijasta.

BWV 89 on sävelletty Bachin ensimmäisen Leipzigin vuoden syksyllä 1723 tuntemattoman runoilijan tekstiin. Vaikka päivän evankeliumiin ei viitata suoraan, se on esillä kantaatin kaikissa osissa. Teksti sisältää useita muitakin raamattuviitteitä ja alkaa suoralla lainauksella Hoosean kirjasta. Bassosolisti laulaa siinä Efraimista eli Israelista: "Miten minä voisin hylätä sinut, Efraim…" (Hoos. 11: 8). Kantaatin seuraavat osat, alton resitatiivi ja aaria muistuttavat, että olemme velvolliset armahtamaan lähimmäistämme, kun Jumala on ollut meille armollinen. Runoilija lainaa vakuudeksi Jaakobin kirjeen jaetta: "Joka ei toista armahda, saa itse armottoman tuomion." (Jaak. 2: 13) Seuraavat sopraanon resitatiivi ja aaria muistuttavat Jumalan armosta, jota en itsekään ansaitsisi.

Bach-tutkija Alfred Dürr huomauttaa, että kantaatin väliosat on puettu harvinaisen ohueen kudokseen. Aloituksen jälkeen vasta päätöskoraali ottaa mukaan koko soittimiston, ja viulutkin vaikenevat väliosissa. Päätös on myös ainoa kuoro-osa, ellei sitäkin lauleta solistikvartetin voimin. Koraalina on 7. säkeistö virrestä Wo soll ich fliehen hin (ks. vuoden 1938 suomalaisen virsikirjan virsi 379: 7).

BWV 115 on vuodelta 1724. Se on koraalikantaatti, joka pohjautuu samannimiseen virteen. Johann Freysteinin vuonna 1695 julkaistun virren 1. ja 6. säkeistö ovat kantaatin avaus- ja päätöskoraalina, ja vielä virren 4. säkeistön alku on sellaisenaan mukana sopraanon aariassa. Muut kantaatin osat lainaavat muiden virsisäkeistöjen sisältöä sitä kommentoiden. Teoksen perusteemana sen virsipohjan mukaisesti on valvomiseen ja rukoilemiseen kehottaminen, joten kantaattia voidaan hyvin laulaa myös kirkkovuoden päättävinä valvomisen sunnuntaina ja tuomiosunnuntaina.

BWV 55 on vuodelta 1726 ja miehitykseltään päätöskoraalia lukuunottamatta tenorin soolokantaatti. Alfred Dürr luonnehtii tuntemattoman runoilijan tekstin hakevan jännitteensä armahtavan Jumalan ja kovasydämisen ihmisen vastakkainasettelusta. Kantaatin päätöskoraalina on virsisäkeistö (~ suomalaisen virsikirjan n:o 553b), jossa lauletaan: "Aber deine Gnad und Huld ist viel grosser als die Sünde." (Armosi ja laupeutesi on paljon syntejäni suurempi.)