Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

Hakusivulle
SHU
 
Virret
Psalmi
Tekstit
Evankeliumi
Erityistä
 
Kuoro
Soolo
Urut
 
Bachin kantaatit

Kirkkovuosi soi

15. sunnuntai helluntaista

Bachin kantaatit

15. sunnuntaille helluntaista on säilynyt kolme Bachin kantaattia:
- Es ist nichts Gesundes an meinem Leibe (BWV 25)
- Wer Dank opfert, der preiset mich (BWV 17)
- Jesu, der du meine Seele (BWV 78)

Koraalikantaatti Lobe den Herren (BWV 137) sopii myös esitettäväksi tänä sunnuntaina.

Päivän kantaatit ovat keskenään sangen erilaisia. Kaikki alkavat kuitenkin painokkaalla kuoro-osalla.

BWV 25 on Bachin ensimmäiseltä Leipzigin palvelusvuodelta 1723 ja alkaa nimensä mukaisesti synkeällä psalmitekstillä: "Ruumiissani ei ole tervettä paikkaa." (Ps. 38: 4) Psalmia seuraava resitatiivi herättää jo lähes koomisia tuntemuksia: "Die ganze Welt ist nur ein Hospital." Mutta jos maailma on sairaala, kuka on sen lääkäri? Käänne parempaan tapahtuu kantaatin bassoaariassa: "Du, mein Arzt, Herr Jesu!"

BWV 17 alkaa sekin psalmin jakeella: "Joka uhraa kiitosta, se kunnioittaa minua…" (Ps. 50: 23) Tällä viitataan päivän evankeliumin kertomukseen kymmenestä parantuneesta spitaalisesta, joista yksi palasi kiittämään: "Yksi heistä kääntyi takaisin. Hän ylisti Jumalaa…" (Luuk. 17: 15) Kantaatin päätöskoraali on psalmivirren 323 kolmas säkeistö: "Kuin isä pientä lastaan, niin Herra hoitaa luotujaan." (Nykyvirsikirjamme kääntää säkeistön alun muodossa "kuin äiti pientä lastaan…")

BWV 78 perustuu samannimiseen Johann Ristin virteen, joka oli Bachin aikaan yksi tämän pyhän virsistä. Virren teksti ei sinänsä liity suoraan päivän evankeliumiin, mutta Bachin koraalikantaattien tapaan virsitekstin lomaan liitetyt kommentoivat tekstilisät ankkuroivat musiikin tähän pyhään. Aloituskoraalin jälkeen seuraava alton aaria "Wir eilen mit schwachen, doch eimsigen Stritten" kertoo heikoista mutta päättäväisistä askelista kohti apua tarjoavaa Vapahtajaa. Heikot ja sinnikkäät askelet ovat saaneet retorisen valmistelunsa jo alkukuoron toistuvan, kromaattisen bassosävelmän päälle rakennetussa koraalissa.

BWV 137 on sävelletty 13. sunnuntaihin helluntaista. Meillä sen pohjana oleva virsi 329 on ehdotettu 15. sunnuntain helluntaista päivän virreksi. Kantaatti on viisiosainen virren säkeistömäärän mukaisesti. Teoksen ääriosat laulaa kuoro, ja kolme välisäkeistöä on muokattu alton, sopraanon ja basson sekä tenorin aarioiksi. Alttoaarian Bach julkaisi myös urkukoraalina kuuden koraalin Schübler-kokoelmassa nimellä Kommst du nun, Jesu, vom Himmel herunter. Kantaatti on mahdollista luontevasti suomentaa virren 329 tekstin mukaisena.