Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

Hakusivulle
SHU
 
Virret
Psalmi
Tekstit
Evankeliumi
Erityistä
 
Kuoro
Soolo
Urut
 
Bachin kantaatit

Kirkkovuosi soi

9. sunnuntai helluntaista

Bachin kantaatit

9. sunnuntaille helluntaista on säilynyt kolme Bachin kantaattia:
- Erforsche mich, Gott, und erfahre mein Herz (BWV 136)
- Wo Gott der Herr nicht bei uns hält (BWV 178)
- Es ist gesagt, Mensch, was gut ist (BWV 45)

BWV 136 alkaa tutulla synnyntunnustuksen lauseella "Tutki minut, Jumala..." (Ps. 139: 23). Kuoro aloittaa ja päättää kantaatin, jonka väliosien kaksi resitatiivia ja aariaa sisältävät runsaasti raamatuntekstiviittauksia. Alton aaria (osa 3) viittaa päivän evankeliumiin varoittaessaan vääristä profeetoista. Kantaatin päätöskoraalissa turvataan tyynesti Kristuksen veren voimaan: "Dein blut, der edle Saft...ja, gar aus Teufels Rachen frei, los und ledig machen." Meillä tämä koraali on vuoden 1938 virsikirjan virren 379 päätössäkeistö.

BWV 178 kuuluu vuoden 1724 koraalikantaatteihin. Psalmin 124 pohjalta runoiltu virsi (Justus Jonas, 1524) on tyypillisesti sellaisenaan kantaatin kehyksinä ja muilta osin vapaammin resitatiivien ja aarioiden tekstinä. Tällä kertaa kuitenkin peräti kuusi virren kahdeksasta säkeistöstä on kokonaan mukana, kaksi osana laajempaa resitatiivia, ja vain kaksi kantaattiosaa on vailla tarkkaa virsisitaattia.

BWV 45 on vuodelta 1726 ja noudattaa rakenteeltaan Bachin pikkuserkun, Johann Ludwig Bachin kantaatteja, joita Bach niin ikään esitti Leipzigissa. Näin teos alkaa Vanhan testamentin tekstillä Miikan kirjasta, josta Bach rakensi taidokkaan kuoro-osan. Kantaatin jälkipuoliskon aloitus on puolestaan basson laulama päivän evankeliumin katkelma: "Monet sanovat minulle sinä päivänä...Mutta silloin he saavat minulta vastauksen: En tunne teitä..." (Matt. 7: 22 - 23). Jeesuksen kovien sanojen jälkeen vielä päätöskoraalikin on vakavaa rukousta: "Suo, että uskossa mä aina vaeltaisin..." (=virren 520 toinen säkeistö).