Kirkkomusiikin osastoVirtuaalikatedraali Sibelius-Akatemia

Hakusivulle
SHU
 
Virret
Psalmi
Tekstit
Evankeliumi
Erityistä
 
Kuoro
Soolo
Urut
 
Bachin kantaatit

Kirkkovuosi soi

Apostolien päivä

Bachin kantaatit

6. sunnuntaille helluntaista eli apostolien päivälle on säilynyt kaksi Bachin kantaattia:
- Wer nur den lieben Gott lässt walten (BWV 93)
- Siehe, ich will viel Fisher aussenden (BWV 88)

BWV 93 on Bachin toisen Leipzigin kesän tunnetuimpia koraalikantaatteja. Myös sen pohjana oleva Georg Neumarkin virsi (= virsi 370) on klassikko. Bach sävelsi virsitekstin kolme säkeistöä (1, 4 ja 7) sellaisenaan, mutta muissakin kantaatin osissa Neumarkin runo ja sävelmä ovat poikkeuksellisen paljon kuuluvilla. Kantaatin tunnetuimpiin osiin kuuluu sen neljännen säkeistön duettoaaria, jossa cantus firmus on soittimilla. Bach siirsi koraalin myös kuuden Schübler-urkukoraalin sarjaansa.

BWV 88 on selkeästi päivän kantaatti sen lainaamien raamatunkohtien ankkuroimana. Teos on vuodelta 1726, jolloin Bach esitti myös pikkuserkkunsa Johann Ludwig Bachin kantaatteja ja lainasi myös samoja muotoideoita - tai samaa runoilijaa. Kantaatin aloitus on basson konsertoiva aaria, jonka teksti on Jeremian kirjasta: "Minä lähetän suuren joukon kalastajia…" (Jer. 16: 16)

Kantaatin toinen osa alkaa puolestaan evankeliumin lainauksella Jeesuksen puhutellessa Pietaria: "Älä pelkää. Tästä lähtien sinä olet ihmisten kalastaja." (Luuk. 5: 10) Sopraanon ja alton duetto ja sopraanon resitatiivi johtavat päätöskoraaliin, joka on jälleen virren 370 päätössäkeistö: "Siis lue, veisaa Herran tiellä, uskossa työsi toimita!"