Bachin kantaatit
4. sunnuntaille helluntaista on säilynyt kaksi Bachin kantaattia: - Ich hatte viel Bekümmernis (BWV 21) - Ach Herr, mich armen Sünder (BWV 135)
BWV 21 on Bachin tunnetuimpia ja esitetyimpiä kantaatteja, vaikka se on myös muodoltaan ja esittäjistöltään suurimpia. Teoksen alkuperää ei tarkkaan tunneta, koska se on käynyt läpi monia muokkauksia. Todennäköisesti se sai ensiesityksensä Weimarissa kesällä 1714. Vasta työnsä Leipzigissa aloittanut Bach halusi tuoda arvostamansa teoksen heti esille myös uudessa virassaan kesäkuussa 1723, vaikka kantaatti ei suoraan liity 4. sunnuntain helluntaista evankeliumiin. Sen sijaan se sisältää kyllä useita liittymäkohtia päivän epistolaan (1. Piet. 5: 5 - 11), jossa kehotetaan heittämään "kaikki murheenne hänen kannettavakseen, sillä hän pitää teistä huolen".
BWV 21 on sekä "vanhanaikainen" runsaine motettiperinnettä edustavine kuoro-osineen että moderni uuden ajan resitatiiveineen ja aarioineen. Kantaatin nimiteksti on psalmin 94 jae 19: "Kun huolet painavat mieltäni, saan sinulta lohdun ja ilon." Sopraanon aarian ja tenorin resitatiivin ja aarian jälkeen kuoro lainaa ensimmäisen puoliskon päätökseksi jälleen psalmitekstiä: "Miksi olet masentunut, sieluni… odota Jumalaa!" (Ps. 42: 12)
Saarnan jälkeen laulettava jälkipuolisko alkaa sopraanon ja basson dialogiksi kirjoitetuilla resitatiivilla ja aarialla. Niitä seuraa kantaatin ainoa koraali Ah, tiesi usko haltuun Herran (= virren 370 2. ja 5. säkeistö), joka saa kontrapunktikseen psalmin 116 jakeen 7: "Nyt olen saanut rauhan, Herra piti minusta huolen." Tenorin riemukas aaria "Erfreue dich, Seele!" johtaa päätöskuoroon, jonka teksti on Johanneksen ilmestyksestä: "Karitsa, joka on teurastettu, on arvollinen saamaan vallan…" (Ilm. 5: 12 - 13).
BWV 135 on Bachin toisen Leipzigin vuosikerran tapaan koraalikantaatti. Cyriakus Schneegassin psalmiin 6 pohjautuva virsi on sellaisenaan kantaatin kehyksinä. Virren muut säkeistöt on runoiltu uudelleen vapaiksi resitatiiveiksi ja aarioiksi.
|