Bachin kantaatit
1. sunnuntaille joulusta on säilynyt kolme Bachin kantaattia: - Tritt auf die Glaubensbahn (BWV 152) - Das neugeborne Kindelein (BWV 122) - Gottlob! nun geht das Jahr zu Ende (BWV 28)
BWV 152 on sävelletty Weimarissa jouluksi 1714. Teoksen miehitys on poikkeuksellinen, mihin saksalaisen Bach-tutkijan, Alfred Dürrin mukaan saattaa olla luonnollinen selityksensä vuoden lopun aiheuttamissa rekrytointipulmissa. Esittäjistöön ei kuulu kuoroa, mutta myös solistitehtävät rajoittuvat sopraanoon ja bassoon. Soittimina ovat nokkahuilu, oboe ja matalia jousia. Hillitty esittäjistö sopii toisaalta hyvin kantaatin dialogi-ideaan, joka lopuksi huipentuu sielun (Seele) ja Jeesuksen herkkään vuoropuheluun.
BWV 122 on koraalikantaatti (vuodelta 1725), jonka pohjana on Cyriakus Schneegassin virsi (v. 1597). Vain nelisäkeistöisen virren aloitus ja päätös ovat kantaatin kehyksinä. Sopraanon, alton ja tenorin tertsettiaaria (kantaatin 4. osa) sisältää vielä virren kolmannen säkeistön sellaisenaan, joten teoksen muut osat (basson aaria, sopraanon resitatiivi ja basson resitatiivi) lainaavat tai valmistavat virren jo laulettua tai laulettavaa tekstiä vapaammin.
BWV 28 on nimensä mukaisesti luonteeltaan vanhan vuoden päättymistä ja uuden alkamista pohdiskeleva kantaatti. Teoksen kokonaisuus on mielenkiintoinen eikä sisällä toistuvia muotoja. Sopraanon avausaariassa kiitetään vuoden vaihtumisesta uuteen ja kehotetaan virittämään ylistysvirsi. Näin tapahtuu, ja kuoro laulaa koraalimotetin psalmivirren Nun lob mein Seel den Herren ensimmäisestä säkeistöstä (virsi 323: 1). Seuraa basson arioso, jonka teksti on Jeremiaan kirjasta: "Minä, Herra, sanon näin: Minä iloitsen tehdessäni heille hyvää…" (Jer. 32: 41)
Jousten värittämässä tenorin resitatiivissa Jumalasta lauletaan hyvyyden lähteenä, kirkkaasti loistavana valona, runsaan siunauksen antajana ja uskollisena Herrana. Alton ja tenorin duettoaarian jälkeen kantaatin päättää kuoron uudenvuoden koraali All solch dein Güt wir preisen.
|