Tiedostoformaatit

WAV-tiedoston laatu vastaa CD-ääntä, mutta muitakin tiedostoformaatteja voidaan käyttää Audacityllä työskenneltäessä. Audacity tukee oletuksena wav- ja Ogg Vorbis –formaatteja, mutta myös mp3-tuki onnistuu lataamalla ja asentamalla sopiva enkooderi internetistä.

WAV (tai WAVE) on tiedostomuoto jota käytetään äänen tallentamiseen. WAV on Microsoftin ja IBM:n käyttämän standardi ja on yleistynyt ammattimaisessa äänituotannossa. Vaikka WAV voi tallentaa ääntä millä vain koodausmenetelmällä pakattuna, yleisin tapa on äänen tallentamiseen on häviötön PCM-muoto. Tämän vuoksi samanlaatuinen WAV-tiedosto on huomattavasti suurempi kuin ajallisesti samanmittainen OGG- tai MP3-tiedosto.

Ogg Vorbis on patentiton ja lisenssimaksuton äänenpakkausmenetelmä, joka pohjautuu avoimeen lähdekoodiin. Se on joidenkin objektiivisten testien mukaan äänenlaadultaan parempi kuin MP3, mutta ei ole yhtä yleisessä käytössä.

MP3 (MPEG I, layer 3) on MPEG-1 -standardiin perustuva häviöllinen äänenpakkausmenetelmä. MP3 on suosittu ja laajasti tuettu tiedostomuoto, koska sen avulla voidaan pakata digitaalinen musiikki noin kymmenesosaan sen alkuperäisestä koosta äänenlaadun kovinkaan pahasti heikkenemättä.

Mp3-enkooderin lataaminen ja asentaminen:

  • Lataa enkoodausohjelma koneelle. Tiedoston nimi on ”lame_enc.dll” ja sen löytää esimerkiksi googlaamalla "lame compile download binary" tai osoitteesta http://lame.buanzo.com.ar/.
  • pura pakattu tiedosto
  • siirrä tiedosto ”lame_enc.dll” Audacityn hakemistoon, kansioon Plug-Ins
  • käynnistä Audacity
  • Kun mp3-enkoodausta käytetään tiedoston viemisessä ensimmäistä kertaa, ohjelma pyytää käyttäjää paikallistamaan tiedoston. Tiedosto löytyy nyt Audacityn omasta hakemistosta, Plug-Ins –kansiosta.
  • Tiedostoa vietäessä siihen voidaan nyt kirjata lisäinfoa, jonka erilaiset mediasoitinohjelmat pystyvät lukemaan.